Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

We krijgen allemaal weleens te maken met een situatie die leidt tot kortstondige stressklachten. Gelukkig verdwijnen deze klachten zodra de stressvolle situatie weer achter de rug is. Het wordt echter een probleem wanneer er langdurige stress ontstaat en het effect gaat hebben op ons lichaam. Bij Promotus Fysiotherapie zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van stress gerelateerde klachten. Dit noemen we ook wel psychosomatische fysiotherapie. Op deze pagina vertellen we u graag meer over deze vorm van fysiotherapie ervan en wanneer het raadzaam is om een afspraak te maken met een van onze psychosomatische fysiotherapeuten in Roosendaal of Breda.

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die verder gaat dan lichamelijke klachten. Psychosomatische fysiotherapie ziet het lichaam en geest als een geheel en begrijpt dat beide elkaar constant beïnvloeden. Deze vorm van fysiotherapie richt zich dan ook op de behandeling van zowel lichaam als geest, waardoor u zich zowel lichamelijk als mentaal gezond voelt.

Wat zijn stressklachten?

Stressklachten, of stress gerelateerde klachten zijn er in vele vormen. Stress is eigenlijk een lichamelijke reactie uit de oertijd, toen stress nog een belangrijke functie had. Als oermensen kwamen we nogal eens in een gevaarlijke situatie, waardoor er een stressreactie ontstond. Deze reactie was nodig om te kunnen vechten of vluchten. Tegenwoordig belanden we gelukkig niet vaak meer in situaties die zo gevaarlijk zijn als toen, maar de stressreactie bestaat nog wel.

Stressklachten in een lichte vorm uiten zich vaak als spanning, of het gevoel hebben 'overspannen' te zijn. Deze klachten gaan gelukkig vaak snel over door een tijdje wat rustiger aan te doen. Het wordt pas een probleem wanneer de stress gerelateerde klachten langer aanhouden en zich uiten in lichamelijke ongemakken zoals:

nekklachten
schouderklachten
slaapproblemen
duizeligheid
hartkloppingen
(chronische) vermoeidheid

Waarom psychosomatische fysiotherapie?

Wanneer u last heeft van lichamelijke klachten en de oorzaak niet direct duidelijkheid is, kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken bij een van onze praktijken in Roosendaal of Breda. Want hoewel psychosomatische klachten zich veelal lichamelijk uiten, kan de oorzaak ook op het mentale vlak liggen.

Voor veel patiënten is het niet altijd even makkelijk om na te gaan wanneer er precies behoefte is aan psychosomatische fysiotherapie. Ook wordt er vaak gedacht dat er voor fysiotherapie een doorverwijzing nodig is vanuit de huisarts, maar niets is minder waar. Indien u last heeft van onverklaarbare rugklachten, nekklachten of andere pijnklachten ervaart die van chronische aard zijn of plots komen opzetten, dan is het aan te raden een afspraak te maken met een van onze fysiotherapeuten.

Binnen onze praktijken in Roosendaal en Breda zien wij patiënten van allerlei leeftijden en met uiteenlopende klachten. En omdat iedere patiënt en klacht anders is, zoeken wij samen met u naar een behandeling op maat, die past bij uw klachten, leefstijl en dagelijkse activiteiten.

Hoe werkt het?

Indien u last heeft van stress gerelateerde klachten en hier vanaf wilt komen kunt u dit op twee manieren doen:

  1. Maak online een afspraak
  2. Via een doorverwijzing van uw huisarts

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt vindt er eerst een intake plaats met een van onze fysiotherapeuten. Tijdens deze afspraak probeert de fysiotherapeut een beeld te krijgen van de aard en oorzaak van uw klachten. Dit noemen we ook wel de anamnese. Nadat de anamnese is opgesteld kan de fysiotherapeut samen met u kijken naar welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Op basis hiervan wordt een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van massages, manuele– en oefentherapie, personal training en leefstijlcoaching.

Wordt psychosomatische fysiotherapie vergoed?

Promotus fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt psychosomatische fysiotherapie volledig vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. Heeft u last van acute of chronische klachten? Maak dan eenvoudig en snel online een afspraak bij Promotus fysiotherapie in Roosendaal of Breda.