Sport fysiotherapie

Sport fysiotherapie

Sport fysiotherapie, of sport therapie, is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de preventie en behandeling van sportblessures. Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, is sport therapie niet uitsluitend bedoeld voor (top)sporters en atleten, maar ook voor iedereen die graag meer zou willen sporten of last heeft van een (sport)blessure. Op deze pagina vertellen we u graag meer over wat deze behandelmethode precies inhoudt en wanneer het raadzaam is om een afspraak te maken met een van onze sport fysiotherapeuten in Roosendaal of Breda.

Wat is sport fysiotherapie?

Sport fysiotherapie richt zich, in tegenstelling tot reguliere fysiotherapie, meer op de preventie en behandeling van sport-gerelateerde klachten. Enerzijds helpen onze sport fysiotherapeuten u door te adviseren over (de opbouw van) trainingen en anderzijds over het voorkomen van blessures. Dit kan door de getroffen gewrichten en spieren te behandelen, maar ook door lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Echter is sport therapie niet uitsluitend bedoeld voor sporters, maar ook voor volwassenen en kinderen die meer willen bewegen. In zulke gevallen kan de sport fysiotherapeut u adviseren over een verantwoorde opbouw wanneer u met een bepaalde sport wilt starten. Daarnaast kan de fysiotherapeut sport therapie inzetten als onderdeel van uw fysiotherapie behandelplan.

Wanneer sport fysiotherapie?

Binnen onze praktijken in Roosendaal en Breda behandelen en begeleiden wij patiënten van alle leeftijden die hun dagelijkse activiteiten willen hervatten, bijvoorbeeld na ziekte of een blessure. Ook hebben wij patiënten die meer willen bewegen, maar niet goed weten hoe. Dit kan zijn doordat er lang niet gesport is of omdat de levensomstandigheden veranderd zijn. Zo helpen wij onze patiënten die:
zwanger zijn
sport willen hervatten
willen revalideren
een handicap hebben
herstellende zijn na een operatie

Hoe werkt het?

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt vindt er eerst een intake plaats met een van onze sport fysiotherapeuten. Tijdens deze afspraak probeert de fysiotherapeut een goed beeld te krijgen van uw persoonlijke leefstijl, sportprestaties, dagelijkse activiteiten, doelen en eventuele klachten. Aanvullend daarop kan de sport fysiotherapeut ook een aantal lichamelijke tests bij u uitvoeren, zoals een fitheidstest. Dit noemen we ook wel de anamnese. Nadat de anamnese is opgesteld maakt de sport fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan dat past bij uw situatie en leefstijl.

Uw persoonlijke behandelplan omvat het aantal en soort behandelingen en welke vormen van sport fysiotherapie vereist is om uw prestaties te verbeteren en/of om u snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Hierbij kun u denken aan het opstellen van een sportschema, sportbegeleiding, sportmassages, voedingsadvies, leefstijlcoaching, medical taping en oefentherapie.

Wordt sport fysiotherapie vergoed?

Promotus fysiotherapie heeft contracten en afspraken met zo goed als alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt uw behandeling volledig vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering wanneer dit vereist is voor uw herstel. Heeft u last van een acute blessure, chronische klachten of wilt u uw sportprestaties verbeteren? Maak dan eenvoudig en snel online een afspraak met een van onze sport fysiotherapeuten bij Promotus fysiotherapie in Roosendaal of Breda.