Echografie

Echografie

Wanneer u het woordje echografie hoort, denkt u vast niet gelijk aan de fysiotherapeut. Op deze pagina vertellen we u graag meer wat echografie en fysiotherapie met elkaar te maken hebben en hoe wij deze tool binnen onze praktijken in Roosendaal en Breda gebruiken.

Wat is echografie?

Echografie is geen behandeling binnen de fysiotherapie, maar een belangrijke tool om een diagnose te stellen. De fysiotherapeut kan ervoor kiezen om gebruik te maken van echografie wanneer u last heeft van klachten die moeilijk of nauwelijks zichtbaar zijn aan de oppervlakte. Concreet betekent dit dat er, door middel van echografie, opnames worden gemaakt van uw bewegingsapparaat. De fysiotherapeut krijgt dus een beeld van uw onderliggende weefels. Hierbij kunt u denken aan pezen, spieren, banden, botten en gewrichten. Vooral wanneer er sprake is van blessures biedt echografie een uitkomst om de juiste diagnose te stellen. Binnen onze Promotus fysiotherapie praktijken doen we dit onder meer bij patiënten die last hebben van:
hielspoor
spierblessures- en scheuren
peesblessures
spierverrekkingen

Wanneer een echografie?

Soms is regulier onderzoek niet voldoende om het juiste behandelplan op te stellen. In dat geval kan een het maken van een echo een oplossing bieden om u van uw klachten af te helpen. Binnen onze praktijken in Breda en Roosendaal zetten onze fysiotherapeuten de echografie in als aanvulling op het reguliere (lichamelijke) onderzoek

Wanneer de fysiotherapeut een extra hulpmiddel nodig heeft om een betere diagnose te stellen kan ervoor gekozen worden om gebruik te maken van echografie. Echografie werkt op basis van geluidsgolven- en trillingen die door een kop met gel over uw lichaam bewogen wordt. Hierdoor kan de fysiotherapeut als het ware een kijkje aan de binnenkant nemen. Deze beelden worden op een scherm, in zwart-wit, in beeld gebracht.

Hoe werkt het?

Als u last heeft van chronische of acute klachten is het raadzaam om online een afspraak te maken met een van onze fysiotherapeuten. Wanneer u een afspraak heeft gemaakt vindt er eerst een intake plaats, waarbij de fysiotherapeut een goed beeld te krijgen van de aard en oorzaak van uw klachten. Dit noemen we ook wel de anamnese. Nadat de anamnese is opgesteld wordt samen met u gekeken naar welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Soms kan het voorkomen dat de fysiotherapeut ervoor kiest om een echo te maken. Zo ontstaat er een nog duidelijker beeld van uw klacht. Het maken van een echo is zo gedaan, niet schadelijk voor het lichaam en bovendien volledig pijnloos.

Op basis van de diagnose wordt een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Zo’n behandelplan omvat het aantal behandelingen en welke vormen van fysiotherapie vereist is om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van manuele– en oefentherapie, (sport)massages en dry needling. Tijdens of na uw behandeltraject kan er opnieuw een echo gemaakt worden om deze te vergelijken met de eerste. Hierdoor kan de fysiotherapeut uw behandelplan aanpassen, indien nodig.

Wordt echografie vergoed?

Promotus fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt uw behandeling volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Indien een echo noodzakelijk is voor uw behandeling, dan wordt dit vergoed vanuit uw verzekeraar. Ofwel, er zijn geen (extra) kosten verbonden aan het maken van een echo. Heeft u last van een blessure, acute of chronische klachten? Maak dan eenvoudig en snel online een afspraak bij Promotus fysiotherapie in Roosendaal of Breda.