Manuele therapie

Manuele therapie

Hoewel fysiotherapie bij veel mensen wel een belletje doet rinkelen, is manuele therapie nog een redelijk onbekend begrip. Binnen de fysiotherapie kennen we verschillende behandelvormen, waarvan manuele therapie er slechts één is. Manuele therapie, of manuele fysiotherapie is gericht op het onderzoeken en behandelen van klachten aan de wervels, wervelkolom en gewrichten. Onze fysiotherapeuten in Roosendaal en Breda zijn gespecialiseerd in manuele therapie om u beter en soepeler te laten bewegen. Op deze pagina leest u meer over deze behandelmethode en wanneer deze vorm van therapie geschikt is voor u.

Wanneer manuele therapie?

Wanneer u slecht kunt bewegen of een duidelijk aanwijsbare pijn in een bepaald gewricht ervaart is het raadzaam om direct online een afspraak te maken. Hierbij kunt u denken aan problemen met het draaien van uw rug of nek, het buigen van uw enkel, of andere klachten aan uw gewrichten. Wanneer u dit soort klachten ervaart, betekent dat in veel gevallen dat er iets niet helemaal in orde is.
Met manuele therapie zorgen we ervoor dat de beweeglijkheid van uw gewrichten weer (snel) vergroot wordt en uw (pijn)klachten afnemen. Dit doen wij bij zowel volwassenen als kinderen. Zo zetten wij manuele therapie in bij patiënten die last hebben van:
nekklachten
schouderklachten
heupklachten
hoofdpijn
bekkeninstabiliteit
verzwikkingen
verstuikingen
tintelingen en/of uitstralende pijn
pijn aan de gewrichten

Hoe werkt manuele therapie?

Wanneer u online een afspraak heeft gemaakt vindt er eerst een intake plaats met een van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in deze vorm van therapie. Tijdens deze afspraak wordt uitvoerig gekeken naar uw lichamelijke functies en belastbaarheid. Dit gebeurt onder meer door uw gewrichten, spieren en andere lichamelijke functies te testen.

Wanneer blijkt dat uw klachten veroorzaakt worden door problemen in de wervelkolom of gewrichten zal de fysiotherapeut deze gewrichten op een positieve manier manipuleren. Deze techniek wordt door veel mensen ook wel ‘kraken’ genoemd. Door bepaalde spieren en gewrichten te manipuleren worden uw spieren en gewrichten soepeler en beweeglijker. Manuele fysiotherapie is pijnloos en vrijwel direct voelbaar. U merkt gelijk een verbetering van uw beweeglijkheid en een afname van de pijnklachten.

Wat is het doel?

Het doel van manuele fysiotherapie is enerzijds om uw gewrichten beter te laten functioneren en anderzijds om uw houding en bewegingen te verbeteren. Bij het gros van onze patiënten zien we na één of twee sessies al een verbetering in beweeglijkheid en mobiliteit. Echter, bij sommige patiënten is een langer behandeltraject nodig om van de klachten af te komen. In sommige gevallen kan de fysiotherapeut, naast manipulatie van uw gewrichten, een behandelplan met u opstellen om van uw (chronische) klachten af te komen. Deze behandeling kan bestaan uit oefeningen die gericht zijn op uw specifieke klachten om uw beweeglijkheid en stabiliteit te verbeteren.

Wordt manuele therapie vergoed?

Promotus fysiotherapie heeft overeenkomsten met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt uw manuele therapie volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Heeft u last rug-, nek-, schouderklachten, of andere klachten? Maak dan snel online een afspraak bij Promotus fysiotherapie in Roosendaal of Breda.