Shockwave therapie

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een behandelmethode binnen de fysiotherapie die gebruik maakt van geluidsgolven om u van uw blessures of pijnklachten af te laten komen. Voor veel patiënten is shockwave therapie nog een vrij onbekende behandelmethode. Op deze pagina vertellen we u graag meer wat shockwave therapie inhoudt en wanneer het aan te raden is om een afspraak te maken met een van onze praktijken in Breda of Roosendaal.

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is erop gericht om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Bij shockwave therapie wordt er gebruik gemaakt van een apparaat dat geluidsgolven uitzendt. De geluidsgolven gaan door de huid en stimuleren zowel de bloedsomloop als stofwisseling in en rondom het gebied van uw blessure. Door de trillingen van deze golven ontstaat er een 'shock' op de pijnlijke plek in het lichaam. Dit leidt tot een microtrauma, dat ervoor zorgt dat het natuurlijke genezingsproces gestimuleerd wordt. Binnen onze Promotus fysiotherapie praktijken zetten we deze behandeling onder meer in bij patiënten die last hebben van:
scheenbeen klachten
spierblessures
peesblessures
spierverrekkingen

Wanneer shockwave therapie?

Soms is een regulier behandelplan niet voldoende om u van uw blessures en pijn af te helpen. In dat geval kan shockwave een oplossing bieden om u van uw klachten af te helpen. Binnen onze praktijken in Breda en Roosendaal zetten onze fysiotherapeuten shockwave therapie in als onderdeel van de behandeling van hardnekkige blessures die doorgaans veel pijn veroorzaken.

Wanneer de fysiotherapeut een extra hulpmiddel nodig heeft om een betere diagnose te stellen kan ervoor gekozen worden om gebruik te maken van echografie. Echografie werkt op basis van geluidsgolven- en trillingen die door een kop met gel over uw lichaam bewogen wordt. Hierdoor kan de fysiotherapeut als het ware een kijkje aan de binnenkant nemen. Deze beelden worden op een scherm, in zwart-wit, in beeld gebracht.

Hoe werkt het?

Als u last heeft van chronische of acute klachten is het raadzaam om online een afspraak te maken met een van onze fysiotherapeuten. Wanneer u een afspraak heeft gemaakt vindt er eerst een intake plaats, waarbij de fysiotherapeut een goed beeld probeert te krijgen van de aard en oorzaak van uw klachten. Dit noemen we ook wel de anamnese. Nadat de anamnese is opgesteld wordt samen met u gekeken naar welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Wanneer de fysiotherapeut een extra hulpmiddel nodig heeft om een betere diagnose te stellen kan ervoor gekozen worden om gebruik te maken van echografie. Hierdoor kan de fysiotherapeut als het ware een kijkje aan de binnenkant nemen. Deze beelden worden op een scherm, in zwart-wit, in beeld gebracht.

Op basis van de diagnose wordt een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. Zo’n behandelplan omvat het aantal behandelingen en welke vormen van fysiotherapie vereist is om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van oefentherapie, (sport)massages en dry needling. Wanneer de fysiotherapeut ervoor kiest om shockwave therapie in te zetten als behandelmethode zijn er vaak meerdere behandelingen nodig om u van uw klachten af te laten komen. De shockwave wordt door de meeste patiënten als gevoelig, maar zeker niet pijnlijk ervaren. De intensiteit van de shockwave wordt altijd vooraf met u besproken. Na de behandeling kunt u een dof of zwaar gevoel in het aangedane gebied ervaren en uw dagelijkse activiteiten gewoon hervatten.

Wordt shockwave therapie vergoed?

Promotus fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt uw behandeling volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Indien shockwave noodzakelijk is voor uw behandeling, dan wordt dit vergoed vanuit uw verzekeraar. Ofwel, er zijn geen (extra) kosten verbonden. Heeft u last van een blessure, acute of chronische klachten? Maak dan eenvoudig en snel online een afspraak bij Promotus fysiotherapie in Roosendaal of Breda.